alltommotor.se

KTM
Hem > KTM

Länkar

Bilbesiktning

Läs mer >

Elbilar

Läs mer >

Biltransport

Läs mer >

Hyra bil

Läs mer >

Sälja bil

Läs mer >

KTM MC

KTM:s Motorcykelmodeller

KTM erbjuder ett brett utbud av motorcykelmodeller. Redan 1954 introducerade de R125 Tourist, följt av Grand Tourist och scootern Mirabell 1955. KTM byggde sin första sportmotorcykel, Trophy 125cc, 1957. Under åren som följde fortsatte KTM att lansera flera motorcykelmodeller, varav 42 olika modeller erbjöds 1971.

I Sverige hittar du modeller från KTM hos flera auktoriserade aktörer. Du kan t.ex. köpa KTM-motorcyklar hos JE68

Historia och ursprung

KTM AG, ursprungligen Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen, är en österrikisk motorcykel-, cykel- och sportbilstillverkare som ägs av Pierer Mobility AG och den indiska tillverkaren Bajaj Auto. Det nuvarande företaget bildades 1992 men spårar sina grunder tillbaka till 1934 när österrikiska ingenjören Johann (Hans) Trunkenpolz etablerade en mekanisk verkstad och bilreparationsverksamhet i Mattighofen. År 1953 blev affärsmannen Ernst Kronreif en huvudaktieägare i företaget, och det bytte namn och registrerades som Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen.

Läs mer om KTM på företagets hemsida.

Expansion och tillväxt

Under 1970- och 80-talen började KTM utveckla och tillverka motorer och kylare. Kylare sålda till europeiska biltillverkare utgjorde en betydande del av företagets verksamhet under 1980-talet. År 1980 ändrades företagets namn till KTM Motor-Fahrzeugbau KG. I dag är KTM AG moderbolag till KTM-gruppen, som består av ett antal motorcykelmärken.

Prestation och inflytande

Från 2012 var KTM den största motorcykeltillverkaren i Europa i fyra på varandra följande år. Globalt sett är företaget bland de ledande tillverkarna av terrängmotorcyklar. KTM är känt för sina terrängmotorcyklar (enduro, motocross och supermoto). Sedan slutet av 1990-talet har det expanderat till produktion av gatmotorcyklar och utveckling av sportbilar – nämligen X-Bow.

KTM:s senaste prestationer

KTM har haft betydande framgångar på tävlingsbanan under de senaste åren. De vann otroligt nog Dakar-rallyt för 19:e gången 2023, med Kevin Benavides från Argentina som den övergripande vinnaren och Toby Price från Australien som kom tvåa. Det var en otrolig tävlingsperiod för hela Red Bull KTM Factory Racing teamet.

I FIM Hard Enduro världsmästerskapet 2022 vann Red Bull KTM Factory Racing’s Manuel Lettenbichler en dominerande seger vid den åttonde och sista omgången av serien – Hixpania Hard Enduro. Den unge tysken säkrade titeln på sin KTM 300 EXC.