alltommotor.se

Ladda bilen hemma - Tips

Hem > Ladda bilen hemma

Länkar

Bilbesiktning

Läs mer >

Elbilar

Läs mer >

Biltransport

Läs mer >

Hyra bil

Läs mer >

Sälja bil

Läs mer >

Ladda bilen hemma

Att ladda bilen hemma erbjuder en bekväm och ofta kostnadseffektiv laddningslösning. För många elbilsägare är det en viktig del av deras dagliga rutin, och gör det möjligt att alltid ha en fulladdad bil redo för användning. Att ladda elbilen hemma är inte bara bekvämt utan också tidsbesparande eftersom du kan ladda bilen över natten. Dessutom är det ofta billigare att ladda hemma jämfört med offentliga laddningsstationer, särskilt om du kan utnyttja nattariffer eller har tillgång till förnybar energi som solenergi. Mer generella tips om att ladda bilen hittar du här.

Vad krävs för att ladda bilen hemma?

För att kunna ladda din elbil hemma behöver du några grundläggande komponenter och förberedelser. 

 • Elbil: För det uppenbara behöver du en elbil med en laddningsport. De flesta moderna elbilar är utrustade med en standardtyp av laddningsport.
 • Laddkabel: Du behöver en laddkabel som passar din elbil och ditt laddningsuttag. Det finns olika typer av laddkablar, inklusive Typ 2 (Mennekes), Typ 1 (J1772), och snabbladdningskablar (CCS eller CHAdeMO).
 • Laddpunkt: För att ansluta din elbil till elnätet behöver du en laddpunkt eller laddbox. Denna enhet installerar du på din fastighet och gör det möjligt att ansluta din elbil till elnätet säkert.
 • Elavtal: Kontrollera ditt elavtal för att se om det inkluderar speciella villkor för elbilsladdning hemma. Vissa elleverantörer erbjuder förmånliga elpriser för elbilsladdning under nattariffer eller helgedomstider.
 • Installation: För att installera en laddpunkt eller laddbox på din fastighet bör du anlita en behörig elektriker. Installationen måste följa säkerhetsnormer och lokala regleringar.
 • Elanslutning: Se till att din fastighet har tillräcklig elkapacitet för att stödja elbilsladdning. Om du behöver uppgradera din elanslutning bör du kontakta en elektriker för rådgivning.
 • Underhåll: Regelbundet underhåll av laddutrustningen är viktigt för att säkerställa att den fungerar korrekt och säkert.

Vilken laddstation ska man välja?

Det finns många olika alternativ att överväga när det kommer till att välja laddstation. Ett populärt val som många väljer för att ladda bilen hemma är Mer.eco, som också erbjuder enkla, säkra och effektiva laddlösningar. Som kund får du tillgång till ett stort laddnätverk i Sverige och Norge, så att du alltid kan hålla din elbil laddad oavsett var du befinner dig.

Ett annat populärt alternativ för att ladda bilen hemma är Eways laddalternativ. De erbjuder enkla och bekväma laddningsmöjligheter för olika typer av elbilar. Välj mellan olika modeller och kapaciteter beroende på vad du behöver och vad din bil kräver.

Fixa laddplats hemma – Steg för steg

Att skapa en laddplats för din elbil är ett viktigt steg om du vill ladda din elbil hemma. Det finns flera steg involverade i att fixa en laddplats och här är några av de vanligaste. Mer utförlig information hittar du på energiradgivningen.se:

1. Undersök dina förutsättningar

Innan du börjar med att installera laddutrustning är det viktigt att undersöka dina förutsättningar:

 • Elkapacitet: Kontrollera om din befintliga elektriska anslutning och panel kan hantera laddutrustningen utan överbelastning. Ibland kan en uppgradering behövas.
 • Plats: Bestäm var du vill placera laddutrustningen. Det kan vara i garage, på uppfarten eller på annan lämplig plats på din fastighet.
 • Regler och tillstånd: Kolla upp om det finns specifika lokala regler, tillstånd eller byggnadsföreskrifter som du måste följa för installationen.


2. Välj typ av laddutrustning

Det finns olika typer av laddutrustning att välja mellan, inklusive:

 • Laddbox: En laddbox ger snabbare laddning och är den mest effektiva lösningen. Du kan välja en laddbox baserad på din elbils modell och dina behov.
 • Väggmonterad laddpunkt: En väggmonterad laddpunkt är ett alternativ om du inte har plats för en laddbox. Den monteras på väggen och ger en säker och effektiv laddningslösning.
 • Laddstolpe: Om du behöver flera laddplatser för flera elbilar kan en laddstolpe vara ett bra val. Den erbjuder flera uttag för laddning.


3. Ta in offerter

Innan du bestämmer dig för vilken typ av laddutrustning du vill installera är det klokt att ta in offerter från olika leverantörer och installatörer. Jämför priser och tjänster för att få den bästa affären.

4. Beställ laddutrustning och arbete

När du har bestämt dig för vilken typ av laddutrustning du vill ha och har fått offerter, är det dags att beställa utrustningen och arbetsprocessen. Se till att använda en professionell elektriker eller installerare för att säkerställa att installationen görs korrekt och enligt gällande säkerhetsstandarder.

Får man ladda en elbil inomhus?

Det är vanligtvis säkert att ladda en elbil inomhus, men det finns några viktiga överväganden och säkerhetsåtgärder som bör tas:

 • Laddning i garage: Många elbilsägare väljer att ladda sina bilar i ett garage för att skydda fordonet från väder och yttre påverkan. Det är viktigt att se till att laddningsutrustningen är korrekt installerad och att det inte finns något gasläckage eller andra brandfarliga ämnen i garaget.
 • Ventilation: Eftersom laddning av en elbil kan generera värme, är det viktigt att ha tillräcklig ventilation i det område där laddningen sker. Detta kan hjälpa till att förhindra överhettning och skapa en säker laddningsmiljö.

 • Kontrollera lokal reglering: Vissa lokala byggnadsföreskrifter och bestämmelser kan påverka möjligheten att ladda en elbil inomhus. Det är viktigt att konsultera med din lokala myndighet eller elektriker för att följa gällande regler.

 • Rätt utrustning: Se till att din laddningsutrustning är lämplig för inomhusbruk och är certifierad enligt gällande säkerhetsstandarder.

 • Säkerhetsåtgärder: Undvik att använda förlängningskablar eller grenuttag för att ansluta laddningsutrustningen. Använd alltid rätt och kvalitetssäkrade kablar och kontakter.
 • Övervakning: Det är en god praxis att övervaka laddningen av din elbil när den pågår för att upptäcka eventuella problem i tid.

Kan man ladda elbil hemma utan laddbox?

Ja, det är möjligt att ladda en elbil hemma utan att ha en laddbox installerad. Här är några saker att tänka på om du väljer att göra det:

 • Vanligt uttag: Du kan använda ett vanligt hushållsuttag (Schuko eller liknande) med den medföljande laddkabeln som din elbil levereras med. Detta gör det möjligt att ansluta din elbil till det vanliga uttaget för laddning.

 • Långsammare laddning: Att ladda en elbil via ett vanligt uttag ger en långsammare laddningshastighet jämfört med en laddbox. Laddningen kan ta längre tid, särskilt om din elbil har en stor batterikapacitet.

 • Säkerhet: Se till att ditt uttag är i gott skick och klarar den ökade belastningen som laddningen innebär. Äldre uttag kan behöva uppgraderas för att säkerställa säkerheten.

 • Tillgänglighet: Det är viktigt att ha en dedikerad plats för laddningen där din elbil kan stå still under laddningen. Detta kan vara i garage eller på uppfarten.

 • Laddningstider: Eftersom laddningen tar längre tid, kan det vara fördelaktigt att ladda över natten eller under lågbelastningstider för att spara tid och pengar.

 • Professionell rådgivning: Om du är osäker på om det är lämpligt att ladda din elbil utan en laddbox, bör du konsultera en elektriker för att få råd och säkerhetsrekommendationer.

Kan man ladda bilen i vanligt uttag?

Det är en vanlig fråga bland blivande elbilsägare, och svaret är att det är möjligt att ladda en elbil i ett vanligt hushållsuttag. Här är några viktiga saker att tänka på:

 • Standarduttag: De flesta elbilar levereras med en laddningskabel som har en vanlig hushållsstickpropp (Schuko eller liknande) i ena änden och den passande laddningskontakten för din bil i den andra änden.
 • Långsammare laddning: Att använda ett vanligt uttag ger en långsammare laddningshastighet jämfört med en dedikerad laddbox. Det kan ta längre tid att ladda bilen till full kapacitet.
 • Säkerhet: Det är viktigt att säkerställa att ditt hushållsuttag är i gott skick och klarar den ökade belastningen som laddningen innebär. Äldre uttag kan behöva uppgraderas.
 • Utnyttja nattariffer: Om möjligt, ladda din elbil över natten när elpriserna är lägre för att spara pengar. Följ elpriset per timme här.
 • Professionell rådgivning: Det är alltid en bra idé att konsultera en elektriker eller elbilsexpert för att säkerställa att din laddningsmetod är säker och effektiv.
 • Anpassade laddkablar: Vissa elbilar kan kräva en specifik laddningskabel med en omvandlare för att ansluta till ett standarduttag. Se till att du har rätt laddningsutrustning för din bilmodell.