alltommotor.se

Bilbesiktning
Hem > Bilbesiktning

Länkar

Bilbesiktning

Läs mer >

Elbilar

Läs mer >

Biltransport

Läs mer >

Hyra bil

Läs mer >

Sälja bil

Läs mer >

Besiktning av bil – Så går det till

En besiktning av bil är en process som kontrollerar att en bil uppfyller säkerhets- och miljökrav. Det är ett lagstadgat krav att en bil måste besiktas vid vissa tillfällen för att försäkra att den uppfyller säkerhetskrav och är miljövänlig. En bilbesiktning kan vara avgörande för att hålla din bil i bra skick och skydda både dig och dina medtrafikanter. I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta för att förstå vad en besiktning av bil är och hur den går till.

När ska man besikta bilen?

Det är viktigt att besikta sin bil regelbundet. Biltillverkare rekommenderar att man ska besikta bilen varannan år, eller vart tredje år i vissa fall. Genom att besikta bilen med jämna mellanrum får man en överblick över vilken allmän skick bilen är i, om det behövs några omfattande reparationer och om bilen fortfarande uppfyller kraven för att få köra i trafiken. Besiktningen ska göras hos auktoriserade besiktningsmän.

Besikta ny bil

För att besikta ny bil måste man först registrera den hos Transportstyrelsen. Anmälan ska göras inom fem dagar efter att man har tagit över bilen. Om man inte anmäler bilen inom denna tid är det möjligt att man måste betala böter. Efter att man har anmält bilen ska man lämna in den på en auktoriserad besiktningsstation för att få den godkänd. Vid en ordinarie nybilsbesiktning undersöks bland annat: bromsar, styrning, däck, lysen, belysning, färger, fälgar, chassi, bälten och kaross.

Inför bilbesiktning

Att besikta sin bil regelbundet är en viktig del av att äga en bil. Att veta vad som krävs inför en bilbesiktning kan spara både tid och pengar och det är viktigt att man är förberedd inför besiktningen. Läs vidare för att få veta mer om vad du ska göra för att göra din bilbesiktning så smidig som möjligt!

Att kontrollera innan besiktning:

1. Vindrutetorkare och spolare

2. Spolarvätska har fyllts på.

2. Batteriet sitter fast.

3. Blinkers, belysning fram och bak.

4. Däckens mönsterdjup (ska vara minst 1,6 mm.)

5. Backspeglarna ska vara hela och fästa.

6. Signalanordningen

7. bilbälten ska vara korrekt anslutna, inklusive bälten i baksätet.

8. Skyltlyktan för registreringsskylten

9. Se till att det finns en varningstriangel i bilen.

10. Se till att eventuell löstagbar dragkrok med nyckel finns med i bilen.

Vanliga frågor

Vad kostar en besiktning av bil?

En ordinarie besiktning av bil kostar cirka 400 kronor. Priserna kan däremot variera beroende på vilken typ av besiktning som ska göras. Om du behöver göra en skadebesiktning är priset vanligtvis högre, vilket beror på att den omfattar en mer grundlig undersökning av bilen. Priserna kan också variera beroende på vilken besiktningsstation som gör besiktningen. Det är därför viktigt att jämföra priser innan du bokar en besiktning.

Vad händer om man besiktar bilen för sent?

Om man besiktar bilen för sent kan man få böter. Dessutom kan besiktningsstationen att ta en avgift för att ta igen tiden. Det är också viktigt att notera att om bilen inte uppfyller de krav som ställs för att få köra på vägarna, kan den få en besiktningsanmärkning och man måste göra de nödvändiga reparationerna för att få den godkänd. Så för att undvika problem och onödiga bekymmer, se till att besikta din bil i tid!

Kan man besikta bilen innan besiktningsperiod?

Ja, det är möjligt att besikta bilen innan besiktningsperioden, vilket oftast rekommenderas för att garantera att bilen uppfyller de krav som ställs för att få köra på vägarna. På så sätt kan man se till att bilen är helt säker för att köra på vägarna innan den faktiska besiktningsperioden börjar.